Fietstocht naar het Nederlands Drukkerij Museum Etten-Leur

11 augustus

Het museum uit Etten-Leur is in het bezit gekomen van een unieke houten drukpers uit 1760. Het betreft een prachtig en uniek exemplaar en, zover bekend, enig in West-Europa in deze goede staat en mooie uitvoering, o.a. door prachtig houtsnijwerk. De drukpers is volledig in tact en er kan nog steeds mee op gedrukt worden.
Het museum werd tijdens de lockdown benaderd door het Noord-Brabants Museum met de vraag of er interesse was om de drukpers in bruikleen te nemen gedurende een lange periode. Omdat het een mooi en nog compleet exemplaar betreft, wat niet in een depot mag verdwijnen, is gekozen om de drukpers naar Etten-Leur te halen en het “de blikvanger” te maken van de drukkerszaal, waar hij nu staat te pronken. Hij valt op door zijn houtsnijwerk en robuustheid. De bouwers van deze pers hebben er een kunstwerk van gemaakt.
Door enthousiaste vrijwilligers van het museum is de drukpers eerst ontmanteld in ’s-Hertogenbosch en weer opgebouwd in Etten-Leur op een speciaal hiervoor vrijgemaakte plaats, waar hij letterlijk “in de spotlights” staat.

Niet alleen deze uniek drukpers is er te zien in het museum maar nog veel meer. Het Nederlands Drukkerij Museum is een levendig museum, waar precies te volgen is hoe een boek tot stand kwam. Vanaf eind jaren zestig van de vorige eeuw kwam die revolutie op gang. Het ‘lood’ ging er uit en de filmfase kwam er aan. Die hele geschiedenis vanaf 1445 is te zien in het museum. Oude drukpersen, drukletters en de verschillende manieren van boekbinden komen aan bod.

Deze oude drukkerij is ingericht zoals het was in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw

We krijgen hier een uitgebreide rondleiding met veel uitleg.

 

Vertrekpunt  9.00 uur vanaf de parkeerplaats bij De Gamma Rucphensebaan Roosendaal. Via een mooie route fietsen we naar het koffieadres “De Menmoerhoeve”

Na de koffie richting Etten-Leur naar Ned. Drukkerijmuseum  Hier is de lunch en rondleiding.

Om 15.00 vertrekken we richting Roosendaal met eventueel nog een stop voor een afzakkertje.

De fietstocht is totaal ongeveer 45 km.

De kosten zijn € 20.00 p.p. voor koffie/thee met iets lekkers, lunch en rondleiding. Bij vertrekpunt betalen.

Let op: opgeven vóór 4 augustus.

U kunt het onderstaand strookje invullen en opsturen naar KBO- Activiteitencommissie t.a.v. Jan Hendrikx Toermalijndijk 48,  4706 TH Roosendaal. Bellen of e-mailen kan ook:

Jan Hendrikx Tel: 0165-556499 /  e-mail janhendrikx.1@kpnmail.nl

  • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ